Ben jij 18 jaar of ouder

Je moet minstens 18 jaar oud zijn
om deze site te bezoeken

Ja, ga verder
Nee, nog niet

Brouwproces

Het bier van hoge gisting wordt op een traditionele manier gebrouwen.

 

SCHROTEN EN MAISHEN


Afhankelijk van het soort bier, kunnen de gebruikte mouten (gekiemde gerst) verschillen. De mout wordt eerst geschroot (geplet). Het brouw-water warmt in de maishketel tot de gewenste temperatuur waarna de mout wordt toegevoegd (storten). Gedurende ongeveer anderhalf uur wordt het water met de mout (beslag) stapsgewijs verder verwarmd. Dit wordt ook wel maischen genoemd en zorgt ervoor dat de natuurlijke enzymes de zetmelen in de mout omzetten in vergistbare suikers.


 

Filteren


Na het maischen wordt het beslag overgepompt naar de filtertank. Daar wordt het wort (suikerwater) uit het beslag gefilterd. Wat overblijft noemt draf (de overgebleven graanresten van de mout). Het wort gaat naar de kookketel en wordt verder opgewarmd. De draf wordt na het filteren uit te filtertank gehaald.


 

KOKEN EN KOELEN


Eenmaal aan de kook worden, -volgens het recept- hop en eventueel kruiden toegevoegd. Na een uur en een kwart koken, gaat het wort naar de whirlpool. Daar worden door middelpuntvliedende kracht de vaste deeltjes uit het wort verwijderd. Daarna koelen we het wort af en pompen we die naar de gisttanks.


 

GISTEN EN LAGEREN


In de gisttanks wordt er gist aan het wort toegevoegd die de vergistbare suikers omzet tot alcohol en CO2. Het gisten duurt 4 à 7 dagen, waarna de lagering kan beginnen. Na 3 weken lageren is het jonge bier klaar.


 

BOTTELEN


Het bier wordt zowel op fles als op vat afgevuld. Bij het bottelen voegen we nog een kleine hoeveelheid gist en suiker toe. Het bier wordt daarna afgevuld en hergist nog een twee weken in de warme kamer. Nu is het bier klaar om gedronken te worden.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK